Home > Uncategorized > O Jus, ar puošia tinkamas diplomas?

O Jus, ar puošia tinkamas diplomas?

Vakar visuomenei pristatėme DPI rengiamo aukštųjų mokyklų reitingo kontekste atlikto verslo lyderių požiūrio tyrimo rezultatus. Kviečiu susipažinti su pranešimu arba jo pavidalais internete: Lrytas.lt, Alfa, Vz.lt, 15min, Delfi.

Apibendrinant tai, kas išgryninta: Lietuvoje svarbu tik išsilavinimo lygis, o ne aukštosios mokyklos pavadinimas. Na, gal ne taip grubiai, bet vis gi. Susidaro įspūdis, kad darbdaviai žino tik keturis Lietuvos universitetus - VU (ryškus lyderis), VDU, KTU ir VGTU. Likusių 10-ties valstybinių lyg ir nebūtų. Taigi, jei jūsų CV puošia vienas iš šių pavadinimų - turite šiokį tokį konkurencinį pranašumą. Sakykim, brangakmenuką žiede. Bet tai tik papuošalas, dėl kurio į jus pirmiau atkreips dėmesį. Geresnes darbo sąlygas dėl šios priežasties teigia siūlantis tik kas dešimtas darbdavys.

Rimtą studiją prieš savaitę pristatė VPVI: absolventams siūloma pamiršti stereotipą, kad poziciją darbo rinkoje lemia pažintys ir rekomenduoja baigti magistrantūros studijas - tikimybė tokiu atveju gauti didesnį, negu vidutinis atlyginimą yra beveik du kartus didesni, nei asmenų, nebaigusių magistrantūros studijų.

Taigi, jei esate VU magistras - galite būti ramesni. (Jėga, aš galiu būti ramesnė. Ir linksmesnė, nes prie savo tag’o dar galiu pridėti “pirmosios Europoje tarpdalykinės, informacijos visuomenės studijos“. Svarbiausia - tinkamai operuoti sąvokomis.)

Grįžtant prie mūsų tyrimo: smalsi tendencija pabaigai. Jei tektų mokėti už vaiko studijas pilną kainą, 6 iš 10 verslo lyderių savo atžalas siųstų studijuoti į užsienį. Bet ne tai įdomiausia. Įdomiau tai, kad 26 proc. tokiu atveju rinktųsi valstybinius Lietuvos universitetus, ir tik 11 proc. - privačius. (Bent jau universitetai Lietuvoje geresni valstybiniai nei privatūs.) O įdomiausia tai, kad pasakodama šią tendenciją pašnekesėlių metu gal kokiais 7 iš 10 atvejų girdėjau atsiliepiant “Taip, girdėjau, kad ISM lygis labai nukritęs”. Gandai? Tatai.

Šią savaitę su aukštojo mokslo kokybe susijusių žinių dar bus.

  1. No comments yet.
  1. July 1st, 2010 at 17:28 | #1
  2. July 26th, 2010 at 19:47 | #2